Industria de PR, dominata de femei?

Industria de PR, dominata de femei?
15 Mar 2016

Se poate, dar este, cu siguranta, condusa de barbati… Stiati ca doar 30% (putin mai mult de un sfert!) din agentiile de PR din lume sunt conduse de femei? Cele mai multe agentii au in top management barbati, desi angajatii majoritari sunt femei, arata un material al revistei Quartz. Exista statistici care arata ca pana la 85% din angajatii agentiilor de PR sunt femei! In America, de exemplu, datele oficiale arata ca 59% dintre PR manageri sunt femei. Daca ne gandim si la experienta personala cu domeniul PR, ne vom da seama ca, intr-adevar, interactionam cel mai des cu persoane de sex feminin.

Industria relatiilor publice este una dintre cele care beneficiaza cel mai mult de pe urma aptitudinilor naturale ale femeilor, de comunicare, interconectare, lucru in echipa si de empatie. Atunci de ce nu se regasesc mai des persoane de sex feminin si in top management? Companiile ar avea mai mult de castigat, spun expertii. Un studiu derulat de Catalyst a aratat ca firmele care au cea mai mare reprezentare feminina in management board inregistreaza un profit mai mare pe actiuni cu o treime.

O explicatie pentru absenta femeilor (sau reprezentarea redusa) in managementul agentiilor de PR ar fi trendul stabilit de marile companii de Relatii Publice din lume. Singurul CEO femeie al unei agentii internationale mari este Donna Imperato, de la Cohn&Wolfe (parte a Young&Rubicam).

Jennifer Risi, manager global Media Relations al agentiei Ogilvy PR, considera ca numarul femeilor in boardul agentiilor din intreaga lume ar creste daca specialistii de PR de sex feminin ar fi promovate in board, daca s-ar introduce flexibilitate mai mare in programul de lucru si daca s-ar elimina stereotipurile. Si, subliniaza, daca femeile ar persevera in a se promova.

Pe de alta parte, uitandu-ne la agentiile de PR din Romania, tara noastra sta bine in ceea ce priveste reprezentarea feminina in top management. Agentii precum Ogilvy, Rogalski&Damaschin sau MCCann PR si-au incredintat viziunea pe mainile unor femei.

Sursa foto: Shutterstock

 

Ionela Croitorescu este Account Manager in agentia Media Pozitiv

share

Ionela Croitorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

v2