Cum construim un buget de PR?

Cum construim un buget de PR?
14 Jul 2017

de Rareș Petrișor, Head Strategist la Media Pozitiv

 

Haideti sa o luam cu inceputul: ce vrem de la o agentie de PR? Pentru ca, daca stim sa raspundem la aceasta intrebare, putem aseza pe un fundament corect atat asteptarile, cat si bugetul.

1. Media Relations = asigurarea relatiilor cu presa, adica interactiunea companiei (sau a brandului care apartine unei companii) cu jurnalistii, bloggerii si reprezentantii mass-media.

Pentru o companie/un brand care “comunica” mult sau isi doreste asta, adica are 1-2 comunicate pe saptamana, intalniri sau actiuni lunare cu presa (in spatii proprii sau inchiriate), traducerii, monitorizari etc. va puteti astepta la un buget lunar de 3.000 – 4.000 euro cerut de agentie. Cum calculezi asta? O echipa de 2 profesionisti din agentie (account + executive) lucreaza cam 10 ore per comunicat X 8 comunicate (maximum) X 40-50 euro ora de agentie + un discount. Un buget obisnuit = 1-2 comunicate pe luna, managementul intrebarilor, raspunsurilor catre/dinspre presa, traduceri, intalniri, rapoarte lunare – se situeaza la aproximativ 2.000 euro lunar. Strategia se plateste separat, 1-2 ori pe an. Strategia e creata de profesionisti seniori in agentii si se bugeteaza cam la 100-150 euro pe ora, ceea ce inseamna ca o strategie va poate costa cam 2.000-3.000 euro, in functie de complexitate.

2. Social Media = managementul aparitiilor de continut pe retelele sociale + managementul comunitatii create in jurul acestora. Companiile cu un brand “incepator” care are, sa zicem, conturi business pe 4 retele sociale, care doreste sa inceapa sa-si construiasca prezenta online pe social media, trebuie sa aiba in vedere un buget de aproximativ 1.200 euro lunar. Cum calculezi asta? 2 profesionisti in social media (account + editor/executive) lucreaza aproximativ 10 ore lunar per cont, la tarifele de mai sus. Pentru o companie mult mai activa, cu postari zilnice, editari foto, intrebari, concursuri si o comunitate mult mai activa, bugetele pot ajunge si la 2.500 – 3.000 euro lunar. Strategia se schimba mult mai des si poate fi inclusa in buget – de exemplu daca este inclus in buget un social media strategist/expert – sau separat, pe aceleasi criterii ca mai sus. Campaniile se bugeteaza si platesc separat, in functie de obiectivele companiei-client. De asemenea, o agentie profesionista lucreaza cu fotografii de “stock” – cumparate dintr-o baza de imagini si monitorizeaza activitatea online + raporteaza printr-o platforma speciala, ceea ce reprezinta costuri suplimentare. Mici, dar suplimentare.

Strategia se schimba mult mai des si poate fi inclusa in buget – de exemplu daca este inclus in buget un social media strategist/expert – sau separat, pe aceleasi criterii ca mai sus.

3. Content Marketing = promovarea brandului prin continut, plasat fie pe canalele proprii, fie prin parteneriate sau contracte platite cu publicatii, bloguri, diverse platforme de continut. Aici, vorbim de munca a doi editori, de cele mai multe ori un copywriter si un editor multivalent (care “stie cu online-ul” si care scrie foarte bine pe domeniul respectiv), astfel incat textele sa fie atractive, la obiect, scrise bine din punct de vedere SEO, corecte fata de consumatori si, bineinteles, corecte… gramatical. O astfel de munca necesita ore si inspiratie, ceea ce poate costa destul de mult. 1-2 articole pe saptamana pot costa 300-800 de euro, ceea ce duce costul lunar la 1.200 – 3.200 de euro, in functie de cerinte si obiective.

4. Campanie de PR. Toate cele de mai sus, calculate la un cost mediu de agentie de aproximativ 80-100 euro. Cu unele agentii puteti negocia “ziua de agentie”, pret care se situeaza in jurul valorii de 250-400 euro pe zi. Adica inchiriezi serviciile unei agentii pentru 8 ore de munca (de obicei se prelungesc…)

5. Practici generale:

– aproape nicio companie nu doreste doar media relations, sau doar social media/prezenta online, ceea ce inseamna ca pachetele se cumuleaza si negociaza

– asteptati-va, totusi, ca un pachet complet ce presupune activitati zilnice, 2-3 oameni in echipa, cerinte mari (aparitii media, rezultate bune in social media si pe online, schimbare de perceptie si vizibilitate sporita) sa ajunga la 4.000 – 5.000 euro lunar.

 

Ne puteti cere o oferta oricand, la office@mediapozitiv.com

Foto: ©Shutterstock

share

Rares Petrisor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

v2