Comunicatul de presa de la A la Z

Comunicatul de presa de la A la Z
10 Jan 2017

Acum, parerile sunt impartite: ba c-a murit, ba ca n-a murit comunicatul de presa. Hai sa zicem ca se transforma 🙂 Pentru cei care mai cred in utilitatea lui – si nu sunt putini!, iata cateva sfaturi ordonate ca la scoala de echipa agentiei Media Pozitiv:

A. Audienta

Construieste-ti comunicatul de presa pe nevoile audientei, pe ceea ce ai vazut ca solicita si… consuma in mod constant.

B. Boilerplate-ul

E ultima parte a comunicatului, aceea scrisa cu un caracter mai mic (de obicei), dar nu lipsita de… caracter! Evita jargonul (limbajul tehnic, de specialitate), fii scurt, ofera doar informatiile esentiale si nu uita de adresa web a companiei cu pricina (despre care scrii).

C. Call to Action

Trafic, trafic, trafic! De parca n-ai auzi asta suficient de mult, in fiecare zi. Sfatul nostru ar fi sa plasezi un “call to action” chiar la inceputul comunicatului, daca vrei sa implici cititorii/jurnalistii in ceva (o actiune care presupune niste pasi).

D. Distributie

Nu te limita in distributie doar la canalele clasice. Practic, distributia e mama succesului unui comunicat: asa ajungi la cine vrei sa ajungi. Fii creativ/a!

E. Earned Media

Un studiu Nielsen din 2014 arata ca audienta are incredere mai mare cu 88% in continutul “third party” decat cel publicat pe canalele proprii. Cred ca am spus totul.

F. Formatare

Aoleu, aici e buba mare, daca ne uitam prin jur! Multa lume din industrie crede ca e suficient sa arunci cuvintele intr-o pagina si audienta isi poate face lejer o idee. Wroong! Conteaza formatul, aspectul, curatenia textului si aranjarea in pagina. “Sparge” frazele lungi, foloseste bullets (liniute, cifre) si aeriseste textul, ca sa poata fi citit si inteles lejer de audienta.

G. Google Ranking

Noii algoritmi Google isi “dau seama” cand textul nu e prietenos. Nu zambi, chiar asa e! Google favorizeaza in cautari textele de calitate, scrise cu naturalete. Hai, mai natural, fetelor!

H. Headline

Ati auzit de “elevator pitch”*? Headline-ul este un elevator pitch pentru un comunicat de presa. Este motivul pentru care facem/dam click. Scurt, la obiect, sexy.

I. Influencers

Ai grija de ei, pentru ca studiile arata ca tot mai multi cititori si consumatori de continut s-au saturat de “inghitit” reclame si merg pe mana unor voci credibile cand vine vorba de alegeri importante. Vezi sa nu-ti lipseasca din comunicat.

J. Jurnalisti

Aici e loc cat cuprinde. Nu exagera cu lista, pentru ca un comunicat pe beauty/style nu intereseaza presa de automatizari in industrie.

K. Keywords

Ai crede ca nu se ocupa PR-istul de asta, dar iata ca da. Vremea alegerii cu grija a cuvintelor nu trece niciodata. Nu forta nota, ca nu salvezi echipa de SEO cu un comunicat de presa, dar orice efort conteaza!

L. Lead Generation

Desi multi clienti n-o sa-ti spuna asta, ei vor Lead Generation de la PR. Sa scrii bine, sa apara articole, sa se duca vorba si sa creasca vanzarile. Nu? Daca ai acces la un formular sau comunicatul face parte dintr-o campanie, cu siguranta va trebui sa introduci un link si referinta la acest formular.

M. Multichannel

Audienta e greu de gasit “acasa”, asa ca fa-ti un obicei din a trimite comunicatul pe mai multe canale (daca recipientii ti-au confirmat ca le poti folosi…).

N. Newsworthy

Te poti trezi cu intrebarea “cum fac eu o stire din ce mi-ai trimis?” Asta inseamna ca nu ai speculat destul “potentialul de stire” al informatiei pe care ai transmis-o. Poate incerci de data viitoare 🙂 PS: nu uita sa raspunzi la cele cinci intrebari esentiale (Cine, Ce, Cand, Unde si De Ce) si sa verifici mereu informatia.

O. Online

O sa-ti dam o cifra: un raport de anul trecut arata ca stirile provenite din comunicate de presa au crescut traficul online cu 260%!! Prin urmare, toata lumea are un interes ca materialele tale sa vina si sa fie bune/interesante.

P. Proofreading

Nu e nimic mai deranjant decat sa arati ca nu stii sa scrii, atunci cand vrei sa scrii. Ai verificat documentul de doua ori? Poate mai ai timp sa mai “vanezi” o greseala, doua, pana il trimiti. Evita superficialitatea! Poate treci peste orgolii si rogi o colega sa se uite peste el (peste material, desigur!).

Q. Quality

Asta doar asa, ca n-am gasit nimic in romana cu “Q”. Motoarele de cautare sunt tot mai inteligente si recompenseaza utilizatorul cu continut de calitate, clar, concis. Algoritmii “stiu” cand e ceva in text folositor pentru user. Chiar stiu, se pare.

R. Raportare

Aici, deschidem cutia Pandorei. Evident ca efortul de masurare si raportare a impactului unei comunicari trebuie sa mearga dincolo de un simplu raport/o monitorizare de presa. Sentimentul, conversia (rata de conversie), angajamentul, influenta/perceptia – toti sunt factori care trebuie masurati si raportati, mai ales daca plecam de la niste obiective clare in comunicare.

S. Social Media

Scrie continutul in asa fel incat sa poata fie extrase cu usurinta scurte pasaje pentru Facebook, LinkedIn sau Twitter. Sugereaza utilizarea unui hashtag. Roaga-ti prietenii de pe Facebook sa se implice in “viralizare”. Daca e ceva in continut care rezoneaza si cu afinitatile lor, desigur.

T. Timp

Combinand toate studiile si comportamentele valide pe internet, cica ar fi cel mai bine sa comunici intre 9:30 si 16:00, evitand orele fixe sau “si jumate”-le.

U. URL-uri

Foloseste linkuri in comunicatul de presa, dar limiteaza-te la 2-3 care au legatura directa cu obiectul/subiectul stirii, si foloseste software de tracking ca sa vezi cati cititori au accesat adresele respective.

V. Vizualuri

Un alt studiu, citat de PRDaily.com, arata ca un comunicat e citit de cu… 552% mai multi recipienti daca sunt folosite imagini, clipuri, grafice etc. Iti mai trebuie ceva?

W. Word Count

Nici prea mult, nici prea putin. Nici prea rece, nici prea exotic. Nici prea sec, nici prea literar. Insa lungimea este principalul inamic al unui text. Sau prieten, daca e lungimea potrivita. Presa nu are timp de joaca, e la serviciu. Gandeste-te mereu la asta.

X. X-Factor

Ce face stirea ta unica, speciala? Cauta sa-i indrumi pe jurnalisti catre acest element si lasa-i sa descopere singuri restul.

Y. Year Round Strategy

Orice comunicat trebuie sa faca parte dintr-o strategie mai ampla, bine gandita si organizata intr-un calendar editorial. Asigura-te ca nu exista “derapaje” si ca materialul tau sustine strategia.

Z. Zombie

Daca ar exista, toata lumea s-ar feri de zombies. Asa ca ai grija sa nu devii un… zombie al comunicatelor de presa. Nu intinde coarda, nu satura inbox-urile jurnalistilor – nu faci nimanui niciun bine!

Hai, la treaba!

* sa vinzi ceva, sa convingi pe cineva de ceva intr-un timp extrem de scurt.

 

(Foto: © Shutterstock. Material adaptat dupa un articol din PRDaily.com)

share

PReach

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

v2