10 sfaturi pentru cariera unui profesionist in PR

10 sfaturi pentru cariera unui profesionist in PR
24 Oct 2016

PR-istul se ocupa, mai toata viata lui profesionala, de construit cariera… altora, de a o proteja si promova. Ce face cand vine vorba de propria cariera? Cum sesizeaza si profita de oportunitati? Cum isi creste si consolideaza cariera? Am gasit cateva sfaturi interesante in PR Daily, pe care le-am adaptat realitatii noastre in textul de mai jos.

 

1. Construieste oportunitati

Care sunt actiunile intentionate, premeditate, pe care le pregatesti pentru a-ti ajuta cariera? E o intrebare pe marginea careia trebuie sa construiesti un plan. Cu acest plan in minte, urmareste rezultatele si analizeaza parcursul actiunilor tale. Rezuma-te la un plan simplu, realizabil, pentru a castiga un anumit impuls care te va propulsa mai departe. 

2. Fii curios

Multi dintre noi “cedeaza” primei tentatii si pleaca spre un job mai bun. Ai explorat toate oportunitatile in agentia/compania unde lucrezi? Ai fost proactiv si ai venit cu idei? Ai pus intrebari si ai aratat cate de mult te preocupa ceva? De multe ori, oportunitatile cele mai bune (si convenabile) sunt chiar sub nasul nostru.

urmareste rezultatele si analizeaza parcursul actiunilor tale

3. Autodepaseste-te

Incearca sa te angajezi in proiecte care te provoaca. Orice te scoate din zona de confort te pregateste pentru viitor si iti poate usura accesul catre alte oportunitati. Asa “cresti” profesional.

4. Asuma-ti riscuri

Se produce ceva “riscant” in agentie? Un proiect pentru care simti ca nu esti pregatit… sufleteste? Ia ridica doua degete si asuma-ti “riscul” de a intra in joc. Daca nu o vei face tu, o va face altul in locul tau.

5. Profita de experienta celorlalti

Alege-ti un mentor si stai pe langa el. Ca si in alte profesii, in relatiile publice sunt lucruri pe care poti sa le… furi de la ceilalti. Mentoring, networking, zi-i cum vrei, dar un lucru e sigur: daca interactionezi, inveti mult mai repede decat in solitudine. Apoi, PR-ul parca este despre comunicare, nu?

6. Fii profesionist

De la parerile pe care le exprimi (argumentate, prezentate clar si fara “balast”), pana la modul in care vorbesti cu colegii, superiorii, clientii si partenerii agentiei sau companiei, totul trebuie sa “transpire” profesionalism. Sa arati ca nu degeaba exista o etica a profesiei si ca tu crezi in ea. Fii selectiv, nu crede totul de la prima vedere, indoieste-te (fara a pune chiar totul la indoiala) si incearca sa intelegi mereu tot ce se intampla in echipa din care faci parte. Daca te pui corect in contextul corect, iti va fi mult mai bine, odata cu cei din jur.

7. Gaseste un echilibru

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala e fie rampa care ne ajuta, fie arma care ne distruge. Lasa sa intre din una in cealalata doar ceea ce iti foloseste cu adevarat. Inainte de toate, esti om: ramai asa!

cariera_PR_2

8. Fii fresh

Nu te lasa prada comoditatii idemiat ce ai gasit un post sau un rol confortabil in echipa ta. Timpul trece repede, ideile bune se prafuiesc, iar oamenii cu adevarat apreciati sunt cei care inventeaza si se reinventeaza. Tine cont de asta de fiecare data cand iti vine sa spui: “lasa, ca merge si asa”.

9. Arata-ti pasiunea si… pasiunile 

Doua pasiuni sau hobby-uri pot parea foarte indepartate una de cealalta, dar pot avea chestiuni comune care te pot transforma intr-un profesionist exceptional. Incearca sa identifici locul in care pasiunile tale se intalnesc si vezi ce iese de acolo. Apoi, arata ca esti pasionat de ceea ce faci: lupta pentru ideile tale (pentru cele bune, desigur…) si lasa pasiunea sa te faca sa crezi ca esti mereu pe drumul cel bun.

 arata ca esti pasionat de ceea ce faci: lupta pentru ideile tale

10. Constientizeaza ca esti un brand

De-a lungul intregii cariere, trebuie sa ai in vedere faptul ca te autoreprezinti: iti construiesti si distrugi propria reputatie cu fiecare chestie pozitiva, respectiv negativa pe care o lasi sa iasa din mainile tale de profesionist. Trage linie si vezi unde ai gresit si ce ai putea face mai bine ca mesajul “public” legat de propria persoana sa corespunda adevarului. Daca nu, iti va fi greu sa joci mereu roluri si nu vei fi niciodata implinit cu adevarat.

Sursa foto: Shutterstock

 

share

PReach

Comments

  1. […] Pozitiv: 10 sfaturi pentru cariera unui profesionist in […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

v2